Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στο Φραγκοκάστελλο της Κρήτης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Ιουνίου η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στο Φραγκοκάστελλο της Κρήτης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Χανίων, Λασιθίου και Ηρακλείου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων Ελλάδας και το Δήμου Σφακίων.

Η εκδήλωση μνήμης. τιμής και πολιτισμού, με τίτλο «ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΡΗΤΗ 1828-2010», ήταν αφιερωμένη στη θυσία των τριακοσίων οκτώ ηρώων Ηπειρωτών που έπεσαν εκεί στις 18 Μαΐου του 1828 με επικεφαλής τον Ηπειρώτη ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εντυπωσιακή, κοινή πομπή Ηπειρωτών και Κρητών με επικεφαλής τα λάβαρα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που ετελέσθηκε στο μνημείο του ήρωα, κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Σφακίων, την Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, όπως και από άλλες οργανώσεις και φορείς.

Με τη συνοδεία της ηπειρώτικης κομπανίας ακολούθησε η είσοδος στον κατάμεστο χώρο του Κάστρου και, μπροστά στο θερμότατο ακροατήριο που προσήλθε ακόμη και από τα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής, απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Σφακίων κ. Σήφη Λύκο και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλη Πατεράκη. Την κύρια ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κώστας Αλεξίου. Σ’ αυτή μεταξύ των άλλων υπογράμμισε όχι μόνο την γενναιότητα των πεσόντων, αλλά και την διαχρονική προσφορά των ηπειρωτών για την απελευθέρωση της μεγαλονήσου, όπως και αντίστροφα τη γενναία παρουσία και συμβολή των Κρητών σ’ όλους τους αγώνες που έλαβαν χώρα στα χώματα της Ηπείρου, επισημαίνοντας πως η θυσία στο Φραγκοκάστελλο αποτελεί πλέον εμβληματική εικόνα που εκφράζει τους άρρηκτους δεσμούς Ηπειρωτών και Κρητών.

Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε επιμέλεια του Έφορου Πολιτισμού της ΠΣΕ, σκηνοθέτη κ. Αλέξανδρου Λαμπρίδη με παραδοσιακούς χορούς, σκοπούς και τραγούδια της Ηπείρου και της Κρήτης, που εντυπωσίασε το κοινό αποσπώντας τις θερμότερες κριτικές.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν το πολυφωνικό σχήμα της ΠΣΕ, ο ριζίτικος όμιλος «Χρυσόθεμις», και τα χορευτικά του Συλλόγου «Τα Σφακιά» και του Συλλόγου Ηπειρωτών Χανίων συνοδευόμενα από την ηπειρώτικη κομπανία «Λαλητάδες» και το κρητικό συγκρότημα του Μανούσου Μανουσέλη. Η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη, μαζί με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, απήγγειλαν ιστορικά και ποιητικά κείμενα για τις κοινές παραδόσεις Ηπείρου και Κρήτης, τις ιστορικές και πολιτιστικές γέφυρες που συνδέουν τους δύο τόπους.

Η ιστορική και όμορφη εκδήλωση έκλεισε με μεγάλο, κυκλωτικό χορό μέσα στον εμβληματικό, ιστορικό χώρο του Κάστρου ενώ ακολούθησε πλούσιο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων σε κοντινό χώρο και κοινό γλέντι Ηπειρωτών και Κρητών μέχρι πολύ αργά μέσα στη νύχτα στον πανέμορφο τόπο των Δροσουλιτών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου